Оцветители (E100-E181) |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E100 | Curcumin | жълто-оранжев; извлича се от корена на растението куркума – curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използва се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки. |
E101 | Riboflavin, Riboflavin-5′-phosphate | ‘Витамин B2’ и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената. |
E102 | Tartrazine | FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по
US FDA** – не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine
чувствителност е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използва
се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни,
snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен
в Норвегия и Австрия |
E104 | Quinoline Yellow | FD&C Жълто No.10; използва се в червилата и продукти за коса, одеколони;
може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
E107 | Yellow 7G | жълт оцветител; HACSG* препоръчва се да се избягва;
страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба – безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ |
E110 | Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S | FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите,
сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства
– Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти – ортикария, ринити,
коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия |
E120 | Cochineal, Carminic acid, Carmines | червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използван; HASCG* препоръчва
да се избягва |
E122 | Azorubine, Carmoisine | червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при
астматици и хора, алергични към аспирин; използва се в сладкарството, марципан,
желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция. |
E123 | Amaranth | FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се
при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема
и хиперактивност; вреден при бременност; забранен
в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др. |
E124 | Ponceau 4R, Cochineal Red A | FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и
алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия |
E127 | Erythrosine | FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия |
E128 | Red 2G | Забранен в Австралия и много други страни, освен
Великобритания |
E129 | Allura red AC | FD&C Червено No.40; оранжево-червен, използван в сладки, напитки
и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те
за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия и Норвегия. |
E131 | Patent blue V | Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
E132 | Indigotine, Indigo carmine | FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблетки и капсули; също в производството
на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може
да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането
или други алергични реакции. Забранен в Норвегия. |
E133 | Brilliant blue FCF | FD&C Blue Dye No.1; използва се в млечни продукти, сладки и напитки;
синтетичен – течен или амониева сол; забранен в
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. |
E140 | Chlorophylis, Chlorophyllins | зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използва се за оцветяване
на восъци и масла, използва се в медицината и козметиката. |
E141 | Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins | маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти |
E142 | Green S | зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при
консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. |
E150(a) | Plain caramel | тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва.
използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати |
E150(b) | Caustic sulphite caramel | виж E150(a) |
E150(c) | Ammonia caramel | виж E150(a) |
E150(d) | Sulphite ammonia caramel | виж E150(a) |
E151 | Brilliant Black BN, Black PN | черно; дериват от въгления катран, използва се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. |
E153 | Vegetable carbon | черен цвят, въглищен пигмент; използва се конфитюри, желета, ликьори,
само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен
в САЩ |
E154 | Brown FK | кафяв, забранен в САЩ |
E155 | Brown HT (Chocolate) | кафяв, използва се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора, алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. |
E160(a) | Carotene, alpha-, beta-, gamma- | жълто-оранжев, човешкото тяло го превръща във ‘Vitamin A’ в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци |
E160(b) | Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin | червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използва за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделия; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash) |
E160(c) | Paprika extract, capsanthin, capsorubin | червен, не се знаят странични ефекти. |
E160(d) | Lycopene | червен, не се знаят странични ефекти. |
E160(e) | Beta-apo-8′-carotenal (C 30) | оранжев, не се знаят странични ефекти. |
E160(f) | Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) | оранжев, не се знаят странични ефекти. |
E161(b) | Xanthophylls – Lutein | жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък. |
E161(g) | Xanthophylls – Canthaxanthin | жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго. |
E162 | Beetroot Red, Betanin | пурпурен, не се знаят странични ефекти. |
E163 | Anthocyanins | виолетов, не се знаят странични ефекти. |
E170 | Calcium carbonate | минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, както и в бели бои. |
E171 | Titanium dioxide | бяла минерална сол. |
E172 | Iron oxides and hydroxides | черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози. |
E173 | Aluminium | |
E174 | Silver | |
E175 | Gold | |
E180 | Latolrubine BK | да се избягва. |
E181 | Tannic acid, tannins | пречистващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб. |
Консерванти (E200-E290) |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E200 | Sorbic acid | получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, възможно е
дразнене на кожата |
E201 | Sodium sorbate | не са известни вредни ефекти |
E202 | Potassium sorbate | не са известни вредни ефекти |
E203 | Calcium sorbate | не са известни вредни ефекти |
E210 | Benzoic acid | фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата; |
E211 | Sodium benzoate | използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма. |
E212 | Potassium benzoate | при хора с алергични реакции. в.ж 210 |
E213 | Calcium benzoate | виж 212 |
E214 | Ethyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E215 | Sodium ethyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E216 | Propyl p-hydroxybenzoate | възможен алерген |
E217 | Sodium propyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E218 | Methyl p-hydroxybenzoate | възможни алергични реакции, главно върху кожата. |
E219 | Sodium methyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E220 | Sulphur dioxide | серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. |
E221 | Sodium sulphite | почистващ агент при производството на сокове, възможни чревни разстройства; виж 220 |
E222 | Sodium hydrogen sulphite | виж 220 |
E223 | Sodium metabisulphite | третиращ агент, виж 220 |
E224 | Potassium metabisulphite | виж 220 |
E225 | Potassium sulphite | виж 220 |
E226 | Calcium sulphite | да се избягва, забранен в някои страни. |
E227 | Calcium hydrogen sulphite | да се избягва, забранен в някои страни. |
E228 | Potassium hydrogen sulphite | виж 220 |
E230 | Biphenyl, Diphenyl | може да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели – цитрусови плодове |
E231 | Orthophenyl phenol | може да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели – pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines |
E232 | Sodium orthophenyl phenol | виж 231 |
E233 | Thiabendazole | виж 231 |
E234 | Nisin | антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета. |
E235 | Natamycin | плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение – месо, сирене |
E236 | Formic acid | да се избягва, забранен в някои страни. |
E237 | Sodium formate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E238 | Calcium formate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E239 | Hexamethylene tetramine | да се избягва, забранен в някои страни. |
E249 | Potassium nitrite | фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца |
E250 | Sodium nitrite | може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може да взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. |
E251 | Sodium nitrate | виж 250 |
E252 | Potassium nitrate | виж see 249 и 250 |
E260 | Acetic acid | основен компонент на оцета |
E261 | Potassium acetate | в сосове и маринати – да се избягва от хора с увредени бъбречни функции |
E262 | Sodium acetate, Sodium diacetate | виж 260 |
E263 | Calcium acetate | виж 260 |
E264 | Ammonium acetate | като 263, но може да предизвика гадене и повръщане. |
E270 | Lactic acid | млечна киселина, киселинен регулатор; |
E280 | Propionic acid | използва се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E281 | Sodium propionate | виж 281 |
E282 | Calcium propionate | виж 281 |
E283 | Potassium propionate | виж 281 |
E290 | Carbon dioxide | въглероден двуокис |
E296 | Malic acid | ябълчна киселина; |
E297 | Fumaric acid | фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis
или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни |
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E300 | Ascorbic acid | аскорбинова к-на, ‘vitamin C’; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други. |
E301 | Sodium ascorbate | натриева сол на Е300 |
E302 | Calcium ascorbate | калциева сол на Е300 |
E303 | Potassium ascorbate | калиева сон на vitamin C |
E304 | Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate | естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини |
E306,E307,E308,E309 | Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- | ‘vitamin E’; намира се в много масла, включително в соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги |
E310 | Propyl gallate | използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използват се при масла, маргарин, салатни дресинги |
E311 | Octyl gallate | виж 310 |
E312 | Dodecyl gallate | виж 310 |
E315 | Erythorbic acid | получава се от sucrose |
E316 | Sodium erythorbate | получава се от E317 |
E319 | Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) | HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин. |
E320 | Butylated hydroxy-anisole (BHA) | забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни. |
E321 | Butylated hydroxy-toluene (BHT) | виж E320 |
E322 | Lecithins | емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не е токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата. |
E325 | Sodium lactate | получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост може да предизвика нежелана реакция |
E326 | Potassium lactate | виж 325 |
E327 | Calcium lactate | виж 325 |
E328 | Ammonium lactate | виж 325 |
E329 | Magnesium lactate | виж 325 |
E330 | Citric acid | лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб |
E331 | Sodium citrates | Натриева сол на Е300 |
E332 | Potassium citrates | Калиева сол на Е300 |
E333 | Calcium citrates | Калциева сол на Е300 |
E334 | Tartaric acid | Винена киселина; без странични ефекти |
E335 | Sodium tartrates | виж Е334 |
E336 | Potassium tartrates | виж Е334 |
E337 | Sodium potassium tartrate | виж Е334 |
E338 | Phosphoric acid | фосфорна киселина; без странични ефекти |
E339 | Sodium phosphates | минерална сол, използвана като лаксатив и фиксиращ агент в текстилното боядисване; високите дози могат да нарушат равновесието на калций/фосфор |
E340 | Potassium phosphates | виж 339 |
E341 | Calcium phosphates | минерална сол, използва се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби |
E343 | Magnesium phosphates | основен минерал, антивтвърдяващ в заместителите на сол |
E350 | Sodium malates | без странични ефекти |
E351 | Potassium malate | без странични ефекти |
E352 | Calcium malates | без странични ефекти |
E353 | Metatartaric acid | без странични ефекти |
E354 | Calcium tartrate | без странични ефекти |
E355 | Adipic acid | киселина за хранителни цели, използва се при желатините, безалкохолни напитки, подправки и овкусители |
E357 | Potassium adipate | без странични ефекти |
E363 | Succinic acid | забранена в някои държави |
E365 | Sodium fumarate | сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis) |
E366 | Potassium fumarate | без странични ефекти |
E367 | Calcium fumarate | без странични ефекти |
E370 | 1,4-Heptonolactone | забранена в някои държави |
E375 | Niacin | vitamin B3; |
E380 | Tri-ammonium citrate | може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса |
E381 | Ammonium ferric citrates | сол на лимонената киселина, използва се като добавка на желязо в диетични формули |
E385 | Calcium disodium EDTA | забранен в някои страни |
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495) |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E400 | Alginic acid | извлича се от водорасли, използва се в яйчени кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове – предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества |
E401 | Sodium alginate | виж 400 |
E402 | Potassium alginate | виж 400 |
E403 | Ammonium alginate | виж 400 |
E404 | Calcium alginate | виж 400 |
E405 | Propylene glycol alginate | няма данни за странични ефекти |
E406 | Agar | получава се от червени водорасли, понякога се използва като лаксативно средство, използва се в месната преработката, захаропреработка и в сладоледите |
E407 | Carrageenan | извлича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистият карагенан се разгражда в червата |
E410 | Locust bean gum | извлича се от Ceratonia siliqua – растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина |
E412 | Guar gum | извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола |
E413 | Tragacanth | гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката |
E414 | Acacia | извлича се от Acacia Sengal; |
E415 | Xanthan gum | използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент. |
E416 | Karaya gum | извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител – има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода. |
E417 | Tara gum | извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета. |
E420 | Sorbitol | изкуствен подсладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект |
E421 | Mannitol | изкуствен подсладител; използва се в нискокалоричните храни |
E422 | Glycerol | подсладител; използва се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни |
E431 | Polyoxyethylene stearate | Полиоксиетилен(8)стеарат |
E432 | Polysorbate 20 | Полиоксиетиленсорбитан монолаурат |
E433 | Polysorbate 80 | Полиоксиетиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ |
E434 | Polysorbate 40 | Полиоксиетиленсорбитан монопалмитат |
E435 | Polysorbate 60 | Полиоксиетиленсорбитан моностеарат |
E436 | Polysorbate 65 | Полиоксиетиленсорбитан тристеарат |
E440(a) | Pectin | Пектини: пектин използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове |
E440(b) | Amidated pectin | амидопектин |
E441 | Gelatine | желатин – възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити |
E442 | Ammonium phosphatides | без странични ефекти |
E450 | Diphosphates | дифосфати: натриеви, калиеви и калциеви |
E451 | Triphosphates | трифосфати : натриев и калиев |
Е452 | Polyphosphates | полифосфати: натриев калиев и калциев |
E460 | Cellulose | целулоза – без странични ефекти |
E461 | Methyl cellulose | метил целулоза; може да причини чревни проблеми |
E463 | Hydroxypropyl cellulose | ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни |
E464 | Hydroxypropyl methyl cellulose | хидрокси пропил метил целулоза |
E465 | Ethyl methyl cellulose | етил метил целулоза |
E466 | Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose | без странични ефекти |
E469 | Sodium caseinate | без странични ефекти |
E470 | Fatty acids salts | соли на мастни киселини; забранени в някои страни |
E471 | Mono & di glycerides of fatty acids | без странични ефекти |
E472 | Fatty acid esters of glycerides | без странични ефекти |
E473 | Sucrose esters of fatty acids | естери на захароза и мастни киселини |
E474 | Sucroglycerides | захароглицериди |
E475 | Polyglycerol esters of fatty acids | без странични ефекти |
E476 | Polyglycerol polyricinoleate | без странични ефекти |
E477 | Propylene glycol esters of fatty acids | без странични ефекти |
E478 | Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol | няма данни |
E479(b) | Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides
of fatty acids | Термически окислени сосове и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни |
E480 | Dioctyl sodium sulphosuccinate | натриев диоктилсулфосукцинат |
E481 | Sodium stearoyl-2-lactylate | без странични ефекти |
E482 | Calcium stearoyl-2-lactylate | без странични ефекти |
E483 | Stearyl tartrate | забранен в някои страни |
E491 | Sorbitan monos tearate | без странични ефекти |
E492 | Sorbitan tristearate | може да увеличи абсорбцията на някои мастноразтворими субстанции |
E493 | Sorbitan monolaurate | забранен в някои страни |
E494 | Sorbitan mono-oleate | забранен в някои страни |
E495 | Sorbitan monopalmitate | забранен в някои страни |
Минерални соли (Е500-Е585) |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E500 | Sodium carbonates | Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества |
E501 | Potassium carbonates | без странични ефекти |
E503 | Ammonium carbonates | амониев карбонат – понякога дразни лигавицата |
E504 | Magnesium carbonate | използва се като лаксатив и антиацид |
E507 | Hydrochloric acid | безопасно в малки количества |
E508 | Potassium chloride | по-големи количества могат да причинят язва |
E509 | Calcium chloride | калциев хлорид |
E510 | Ammonium chloride | да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции |
E511 | Magnesium chloride | магнезиев хлорид (основен минерал) |
E513 | Sulphuric acid | сярна киселина; забранена в някои държави |
E514 | Sodium sulphates | натриев сулфат – може да наруши водния баланс |
E515 | Potassium sulphates | без странични ефекти |
E516 | Calcium sulphate | калциев сулфат, получава се от варовик |
E518 | Magnesium sulphate | има лаксативен ефект |
E519 | Copper sulphate | меден сулфат – използва се рядко |
E524 | Sodium hydroxide | натриева основа |
E525 | Potassium hydroxide | калиева основа |
E526 | Calcium hydroxide | без странични ефекти |
E527 | Ammonium hydroxide | амониев хидроксид |
E528 | Magnesium hydroxide | магнезиев хидроксид |
E529 | Calcium oxide | калциев оксид, безопасен в малки количества |
E530 | Magnesium oxide | магнезиев оксид |
E535 | Sodium ferrocyanide | без странични ефекти |
E536 | Potassium ferrocyanide | без странични ефекти |
E540 | Dicalcium diphosphate | дикалциев дифосфат |
E541 | Sodium aluminium phosphate | натриево-алуминиев фосфат |
E542 | Bone phosphate | костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines |
E544 | Calcium polyphosphates | забранен в някои страни |
E545 | Ammonium polyphosphates | забранен в някои страни |
E551 | Silicon dioxide | силициев двуокис – без странични ефекти |
E552 | Calcium silicate | получава се от варовик и диатомит – антиацид |
E553(a) | Magnesium silicates | магнезиев силикат |
E553(b) | Talc | свързва се с рак на стомаха; типичен в продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството |
E554 | Sodium aluminium silicate | използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност |
E556 | Calcium aluminium silicate | използва се в млечни прахове; виж Е554 |
E558 | Bentonite | без странични ефекти |
E559 | Aluminium silicate (Kaolin) | без странични ефекти |
E570 | Stearic acid | без странични ефекти |
E572 | Magnesium stearate | без странични ефекти |
E575 | Glucono delta-lactone | без странични ефекти |
E576 | Sodium gluconate | забранен в някои страни |
E577 | Potassium gluconate | без странични ефекти |
E578 | Calcium gluconate | без странични ефекти |
E579 | Ferrous gluconate | цветозадържащ агент; използва се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количества е безвреден |
E585 | Ferrous lactate | няма данни |
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640) |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E620 | Glutamic acid | аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата; не подходяща за деца |
E621 | Monosodium glutamate (MSG) | мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни |
E622 | Monopotassium glutamate | монокалиев глутамат; използва се като заместител за сол с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства |
E623 | Calcium diglutamate | в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E624 | Monoammonium glutamate | в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E625 | Magnesium diglutamate | в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E626 | Guanylic acid | в подправки, заместители на сол, овкусители, гуанилова киселина; свързва се с подагра |
E627 | Disodium guanylate | натриев гуанилат; виж 626 |
E629 | Calcium guanylate | калциев гуанилат; виж 626 |
E631 | Disodium inosinate | виж 626 |
E633 | Calcium inosinate | виж 631 |
E635 | Disodium 5′-ribonucleotide | както 626 |
E636 | Maltol | използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг |
E637 | Ethyl maltol | виж Е636 |
E640 | Glycine & its sodium salt | глицин и негова натриева сол |
РАЗНИ |
---|
Номер | Наименование | Коментар |
---|
E900 | Dimethyl polysiloxane | базирано на силикон |
E901 | Beeswaxes | пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции |
E903 | Carnauba wax | извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции |
E904 | Shellac | извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата |
E905 | Paraffins, Microcrystalline wax | парафини – може да инхибират абсорбцията на мазнини, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлват се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове |
E907 | Refined microcrystalline wax | забранен в някои страни |
E913 | Lanolin | добива се от овча вълна |
E920 | L-Cystein | за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера |
E921 | L-Cystin | вж E920 |
E924 | Potassium bromate | в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми |
E925 | Chlorine | в обработка на брашната |
E926 | Chlorine dioxide | виж 925 |
E927 | Azodicarbonamide | забранен в някои страни |
E928 | Benzoyl peroxide | при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви – виж 210 |
E931 | Nitrogen | азот, при пакетиране и замразяване |
E932 | Nitrous oxide | безвреден в малки количества |
E950 | Acesulphane potassium | |
E951 | Aspartame | изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. |
E952 | Cyclamic acid | изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака |
E954 | Saccharines | изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака |
E957 | Thaumatin | изкуствен подсладител, получен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове. |
E965 | Maltitol, Hydrogenated glucose syrup | овлажнител, лаксативен в големи концентрации |
E967 | Xylitol | овлажнител |
E999 | Quillaia extract | емулгатор, използва се в бирата и газираните напитки |
E1100 | Amylase | извлича се от гъби или панкреас на свиня |
E1200 | Polydextrose | безопасен в малки дози |
E1201 | Polyvinylpyrrolidone | диспергиращ агент; при изкуствените подсладители |
E1202 | Polyvinylpolypyrrolidone | колоиден стабилизатор, при избистряне на виното |
E1400-E1450 | Starches | Скорбяла – няма странични ефекти |
E1505 | Triethyl acetate | част от него се превръща в алкохол в тялото |
E1510 | Ethanol | алкохол |
E1517, E1518 | Glycerol acetates | разтворител, получен от глицерол |
E1520 | Propylene glycol | омокрящ и диспергиращ агент |
0 Коментара