Оцветители (E100-E181) |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E100 |
Curcumin |
жълто-оранжев; извлича се от корена на растението куркума – curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използва се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки. |
E101 |
Riboflavin, Riboflavin-5′-phosphate |
‘Витамин B2’ и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената. |
E102 |
Tartrazine |
FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по
US FDA** – не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine
чувствителност е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използва
се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни,
snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен
в Норвегия и Австрия |
E104 |
Quinoline Yellow |
FD&C Жълто No.10; използва се в червилата и продукти за коса, одеколони;
може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
E107 |
Yellow 7G |
жълт оцветител; HACSG* препоръчва се да се избягва;
страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба – безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ |
E110 |
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S |
FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите,
сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства
– Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти – ортикария, ринити,
коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия |
E120 |
Cochineal, Carminic acid, Carmines |
червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използван; HASCG* препоръчва
да се избягва |
E122 |
Azorubine, Carmoisine |
червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при
астматици и хора, алергични към аспирин; използва се в сладкарството, марципан,
желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция. |
E123 |
Amaranth |
FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се
при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема
и хиперактивност; вреден при бременност; забранен
в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др. |
E124 |
Ponceau 4R, Cochineal Red A |
FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и
алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия |
E127 |
Erythrosine |
FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия |
E128 |
Red 2G |
Забранен в Австралия и много други страни, освен
Великобритания |
E129 |
Allura red AC |
FD&C Червено No.40; оранжево-червен, използван в сладки, напитки
и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те
за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия и Норвегия. |
E131 |
Patent blue V |
Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
E132 |
Indigotine, Indigo carmine |
FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблетки и капсули; също в производството
на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може
да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането
или други алергични реакции. Забранен в Норвегия. |
E133 |
Brilliant blue FCF |
FD&C Blue Dye No.1; използва се в млечни продукти, сладки и напитки;
синтетичен – течен или амониева сол; забранен в
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. |
E140 |
Chlorophylis, Chlorophyllins |
зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използва се за оцветяване
на восъци и масла, използва се в медицината и козметиката. |
E141 |
Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins |
маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти |
E142 |
Green S |
зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при
консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. |
E150(a) |
Plain caramel |
тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва.
използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати |
E150(b) |
Caustic sulphite caramel |
виж E150(a) |
E150(c) |
Ammonia caramel |
виж E150(a) |
E150(d) |
Sulphite ammonia caramel |
виж E150(a) |
E151 |
Brilliant Black BN, Black PN |
черно; дериват от въгления катран, използва се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. |
E153 |
Vegetable carbon |
черен цвят, въглищен пигмент; използва се конфитюри, желета, ликьори,
само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен
в САЩ |
E154 |
Brown FK |
кафяв, забранен в САЩ |
E155 |
Brown HT (Chocolate) |
кафяв, използва се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора, алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. |
E160(a) |
Carotene, alpha-, beta-, gamma- |
жълто-оранжев, човешкото тяло го превръща във ‘Vitamin A’ в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци |
E160(b) |
Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin |
червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използва за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделия; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash) |
E160(c) |
Paprika extract, capsanthin, capsorubin |
червен, не се знаят странични ефекти. |
E160(d) |
Lycopene |
червен, не се знаят странични ефекти. |
E160(e) |
Beta-apo-8′-carotenal (C 30) |
оранжев, не се знаят странични ефекти. |
E160(f) |
Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) |
оранжев, не се знаят странични ефекти. |
E161(b) |
Xanthophylls – Lutein |
жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък. |
E161(g) |
Xanthophylls – Canthaxanthin |
жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго. |
E162 |
Beetroot Red, Betanin |
пурпурен, не се знаят странични ефекти. |
E163 |
Anthocyanins |
виолетов, не се знаят странични ефекти. |
E170 |
Calcium carbonate |
минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, както и в бели бои. |
E171 |
Titanium dioxide |
бяла минерална сол. |
E172 |
Iron oxides and hydroxides |
черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози. |
E173 |
Aluminium |
|
E174 |
Silver |
|
E175 |
Gold |
|
E180 |
Latolrubine BK |
да се избягва. |
E181 |
Tannic acid, tannins |
пречистващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб. |
Консерванти (E200-E290) |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E200 |
Sorbic acid |
получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, възможно е
дразнене на кожата |
E201 |
Sodium sorbate |
не са известни вредни ефекти |
E202 |
Potassium sorbate |
не са известни вредни ефекти |
E203 |
Calcium sorbate |
не са известни вредни ефекти |
E210 |
Benzoic acid |
фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата; |
E211 |
Sodium benzoate |
използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма. |
E212 |
Potassium benzoate |
при хора с алергични реакции. в.ж 210 |
E213 |
Calcium benzoate |
виж 212 |
E214 |
Ethyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E215 |
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E216 |
Propyl p-hydroxybenzoate |
възможен алерген |
E217 |
Sodium propyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E218 |
Methyl p-hydroxybenzoate |
възможни алергични реакции, главно върху кожата. |
E219 |
Sodium methyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E220 |
Sulphur dioxide |
серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти. |
E221 |
Sodium sulphite |
почистващ агент при производството на сокове, възможни чревни разстройства; виж 220 |
E222 |
Sodium hydrogen sulphite |
виж 220 |
E223 |
Sodium metabisulphite |
третиращ агент, виж 220 |
E224 |
Potassium metabisulphite |
виж 220 |
E225 |
Potassium sulphite |
виж 220 |
E226 |
Calcium sulphite |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E227 |
Calcium hydrogen sulphite |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E228 |
Potassium hydrogen sulphite |
виж 220 |
E230 |
Biphenyl, Diphenyl |
може да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели – цитрусови плодове |
E231 |
Orthophenyl phenol |
може да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели – pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines |
E232 |
Sodium orthophenyl phenol |
виж 231 |
E233 |
Thiabendazole |
виж 231 |
E234 |
Nisin |
антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета. |
E235 |
Natamycin |
плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение – месо, сирене |
E236 |
Formic acid |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E237 |
Sodium formate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E238 |
Calcium formate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E239 |
Hexamethylene tetramine |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E249 |
Potassium nitrite |
фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца |
E250 |
Sodium nitrite |
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може да взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. |
E251 |
Sodium nitrate |
виж 250 |
E252 |
Potassium nitrate |
виж see 249 и 250 |
E260 |
Acetic acid |
основен компонент на оцета |
E261 |
Potassium acetate |
в сосове и маринати – да се избягва от хора с увредени бъбречни функции |
E262 |
Sodium acetate, Sodium diacetate |
виж 260 |
E263 |
Calcium acetate |
виж 260 |
E264 |
Ammonium acetate |
като 263, но може да предизвика гадене и повръщане. |
E270 |
Lactic acid |
млечна киселина, киселинен регулатор; |
E280 |
Propionic acid |
използва се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E281 |
Sodium propionate |
виж 281 |
E282 |
Calcium propionate |
виж 281 |
E283 |
Potassium propionate |
виж 281 |
E290 |
Carbon dioxide |
въглероден двуокис |
E296 |
Malic acid |
ябълчна киселина; |
E297 |
Fumaric acid |
фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis
или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни |
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E300 |
Ascorbic acid |
аскорбинова к-на, ‘vitamin C’; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други. |
E301 |
Sodium ascorbate |
натриева сол на Е300 |
E302 |
Calcium ascorbate |
калциева сол на Е300 |
E303 |
Potassium ascorbate |
калиева сон на vitamin C |
E304 |
Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate |
естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини |
E306,E307,E308,E309 |
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- |
‘vitamin E’; намира се в много масла, включително в соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги |
E310 |
Propyl gallate |
използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използват се при масла, маргарин, салатни дресинги |
E311 |
Octyl gallate |
виж 310 |
E312 |
Dodecyl gallate |
виж 310 |
E315 |
Erythorbic acid |
получава се от sucrose |
E316 |
Sodium erythorbate |
получава се от E317 |
E319 |
Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) |
HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин. |
E320 |
Butylated hydroxy-anisole (BHA) |
забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни. |
E321 |
Butylated hydroxy-toluene (BHT) |
виж E320 |
E322 |
Lecithins |
емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не е токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата. |
E325 |
Sodium lactate |
получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост може да предизвика нежелана реакция |
E326 |
Potassium lactate |
виж 325 |
E327 |
Calcium lactate |
виж 325 |
E328 |
Ammonium lactate |
виж 325 |
E329 |
Magnesium lactate |
виж 325 |
E330 |
Citric acid |
лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб |
E331 |
Sodium citrates |
Натриева сол на Е300 |
E332 |
Potassium citrates |
Калиева сол на Е300 |
E333 |
Calcium citrates |
Калциева сол на Е300 |
E334 |
Tartaric acid |
Винена киселина; без странични ефекти |
E335 |
Sodium tartrates |
виж Е334 |
E336 |
Potassium tartrates |
виж Е334 |
E337 |
Sodium potassium tartrate |
виж Е334 |
E338 |
Phosphoric acid |
фосфорна киселина; без странични ефекти |
E339 |
Sodium phosphates |
минерална сол, използвана като лаксатив и фиксиращ агент в текстилното боядисване; високите дози могат да нарушат равновесието на калций/фосфор |
E340 |
Potassium phosphates |
виж 339 |
E341 |
Calcium phosphates |
минерална сол, използва се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби |
E343 |
Magnesium phosphates |
основен минерал, антивтвърдяващ в заместителите на сол |
E350 |
Sodium malates |
без странични ефекти |
E351 |
Potassium malate |
без странични ефекти |
E352 |
Calcium malates |
без странични ефекти |
E353 |
Metatartaric acid |
без странични ефекти |
E354 |
Calcium tartrate |
без странични ефекти |
E355 |
Adipic acid |
киселина за хранителни цели, използва се при желатините, безалкохолни напитки, подправки и овкусители |
E357 |
Potassium adipate |
без странични ефекти |
E363 |
Succinic acid |
забранена в някои държави |
E365 |
Sodium fumarate |
сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis) |
E366 |
Potassium fumarate |
без странични ефекти |
E367 |
Calcium fumarate |
без странични ефекти |
E370 |
1,4-Heptonolactone |
забранена в някои държави |
E375 |
Niacin |
vitamin B3; |
E380 |
Tri-ammonium citrate |
може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса |
E381 |
Ammonium ferric citrates |
сол на лимонената киселина, използва се като добавка на желязо в диетични формули |
E385 |
Calcium disodium EDTA |
забранен в някои страни |
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495) |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E400 |
Alginic acid |
извлича се от водорасли, използва се в яйчени кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове – предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества |
E401 |
Sodium alginate |
виж 400 |
E402 |
Potassium alginate |
виж 400 |
E403 |
Ammonium alginate |
виж 400 |
E404 |
Calcium alginate |
виж 400 |
E405 |
Propylene glycol alginate |
няма данни за странични ефекти |
E406 |
Agar |
получава се от червени водорасли, понякога се използва като лаксативно средство, използва се в месната преработката, захаропреработка и в сладоледите |
E407 |
Carrageenan |
извлича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистият карагенан се разгражда в червата |
E410 |
Locust bean gum |
извлича се от Ceratonia siliqua – растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина |
E412 |
Guar gum |
извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола |
E413 |
Tragacanth |
гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката |
E414 |
Acacia |
извлича се от Acacia Sengal; |
E415 |
Xanthan gum |
използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент. |
E416 |
Karaya gum |
извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител – има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода. |
E417 |
Tara gum |
извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета. |
E420 |
Sorbitol |
изкуствен подсладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект |
E421 |
Mannitol |
изкуствен подсладител; използва се в нискокалоричните храни |
E422 |
Glycerol |
подсладител; използва се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни |
E431 |
Polyoxyethylene stearate |
Полиоксиетилен(8)стеарат |
E432 |
Polysorbate 20 |
Полиоксиетиленсорбитан монолаурат |
E433 |
Polysorbate 80 |
Полиоксиетиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ |
E434 |
Polysorbate 40 |
Полиоксиетиленсорбитан монопалмитат |
E435 |
Polysorbate 60 |
Полиоксиетиленсорбитан моностеарат |
E436 |
Polysorbate 65 |
Полиоксиетиленсорбитан тристеарат |
E440(a) |
Pectin |
Пектини: пектин използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове |
E440(b) |
Amidated pectin |
амидопектин |
E441 |
Gelatine |
желатин – възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити |
E442 |
Ammonium phosphatides |
без странични ефекти |
E450 |
Diphosphates |
дифосфати: натриеви, калиеви и калциеви |
E451 |
Triphosphates |
трифосфати : натриев и калиев |
Е452 |
Polyphosphates |
полифосфати: натриев калиев и калциев |
E460 |
Cellulose |
целулоза – без странични ефекти |
E461 |
Methyl cellulose |
метил целулоза; може да причини чревни проблеми |
E463 |
Hydroxypropyl cellulose |
ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни |
E464 |
Hydroxypropyl methyl cellulose |
хидрокси пропил метил целулоза |
E465 |
Ethyl methyl cellulose |
етил метил целулоза |
E466 |
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose |
без странични ефекти |
E469 |
Sodium caseinate |
без странични ефекти |
E470 |
Fatty acids salts |
соли на мастни киселини; забранени в някои страни |
E471 |
Mono & di glycerides of fatty acids |
без странични ефекти |
E472 |
Fatty acid esters of glycerides |
без странични ефекти |
E473 |
Sucrose esters of fatty acids |
естери на захароза и мастни киселини |
E474 |
Sucroglycerides |
захароглицериди |
E475 |
Polyglycerol esters of fatty acids |
без странични ефекти |
E476 |
Polyglycerol polyricinoleate |
без странични ефекти |
E477 |
Propylene glycol esters of fatty acids |
без странични ефекти |
E478 |
Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol |
няма данни |
E479(b) |
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides
of fatty acids |
Термически окислени сосове и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни |
E480 |
Dioctyl sodium sulphosuccinate |
натриев диоктилсулфосукцинат |
E481 |
Sodium stearoyl-2-lactylate |
без странични ефекти |
E482 |
Calcium stearoyl-2-lactylate |
без странични ефекти |
E483 |
Stearyl tartrate |
забранен в някои страни |
E491 |
Sorbitan monos tearate |
без странични ефекти |
E492 |
Sorbitan tristearate |
може да увеличи абсорбцията на някои мастноразтворими субстанции |
E493 |
Sorbitan monolaurate |
забранен в някои страни |
E494 |
Sorbitan mono-oleate |
забранен в някои страни |
E495 |
Sorbitan monopalmitate |
забранен в някои страни |
Минерални соли (Е500-Е585) |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E500 |
Sodium carbonates |
Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества |
E501 |
Potassium carbonates |
без странични ефекти |
E503 |
Ammonium carbonates |
амониев карбонат – понякога дразни лигавицата |
E504 |
Magnesium carbonate |
използва се като лаксатив и антиацид |
E507 |
Hydrochloric acid |
безопасно в малки количества |
E508 |
Potassium chloride |
по-големи количества могат да причинят язва |
E509 |
Calcium chloride |
калциев хлорид |
E510 |
Ammonium chloride |
да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции |
E511 |
Magnesium chloride |
магнезиев хлорид (основен минерал) |
E513 |
Sulphuric acid |
сярна киселина; забранена в някои държави |
E514 |
Sodium sulphates |
натриев сулфат – може да наруши водния баланс |
E515 |
Potassium sulphates |
без странични ефекти |
E516 |
Calcium sulphate |
калциев сулфат, получава се от варовик |
E518 |
Magnesium sulphate |
има лаксативен ефект |
E519 |
Copper sulphate |
меден сулфат – използва се рядко |
E524 |
Sodium hydroxide |
натриева основа |
E525 |
Potassium hydroxide |
калиева основа |
E526 |
Calcium hydroxide |
без странични ефекти |
E527 |
Ammonium hydroxide |
амониев хидроксид |
E528 |
Magnesium hydroxide |
магнезиев хидроксид |
E529 |
Calcium oxide |
калциев оксид, безопасен в малки количества |
E530 |
Magnesium oxide |
магнезиев оксид |
E535 |
Sodium ferrocyanide |
без странични ефекти |
E536 |
Potassium ferrocyanide |
без странични ефекти |
E540 |
Dicalcium diphosphate |
дикалциев дифосфат |
E541 |
Sodium aluminium phosphate |
натриево-алуминиев фосфат |
E542 |
Bone phosphate |
костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines |
E544 |
Calcium polyphosphates |
забранен в някои страни |
E545 |
Ammonium polyphosphates |
забранен в някои страни |
E551 |
Silicon dioxide |
силициев двуокис – без странични ефекти |
E552 |
Calcium silicate |
получава се от варовик и диатомит – антиацид |
E553(a) |
Magnesium silicates |
магнезиев силикат |
E553(b) |
Talc |
свързва се с рак на стомаха; типичен в продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството |
E554 |
Sodium aluminium silicate |
използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност |
E556 |
Calcium aluminium silicate |
използва се в млечни прахове; виж Е554 |
E558 |
Bentonite |
без странични ефекти |
E559 |
Aluminium silicate (Kaolin) |
без странични ефекти |
E570 |
Stearic acid |
без странични ефекти |
E572 |
Magnesium stearate |
без странични ефекти |
E575 |
Glucono delta-lactone |
без странични ефекти |
E576 |
Sodium gluconate |
забранен в някои страни |
E577 |
Potassium gluconate |
без странични ефекти |
E578 |
Calcium gluconate |
без странични ефекти |
E579 |
Ferrous gluconate |
цветозадържащ агент; използва се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количества е безвреден |
E585 |
Ferrous lactate |
няма данни |
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640) |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E620 |
Glutamic acid |
аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата; не подходяща за деца |
E621 |
Monosodium glutamate (MSG) |
мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни |
E622 |
Monopotassium glutamate |
монокалиев глутамат; използва се като заместител за сол с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства |
E623 |
Calcium diglutamate |
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E624 |
Monoammonium glutamate |
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E625 |
Magnesium diglutamate |
в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E626 |
Guanylic acid |
в подправки, заместители на сол, овкусители, гуанилова киселина; свързва се с подагра |
E627 |
Disodium guanylate |
натриев гуанилат; виж 626 |
E629 |
Calcium guanylate |
калциев гуанилат; виж 626 |
E631 |
Disodium inosinate |
виж 626 |
E633 |
Calcium inosinate |
виж 631 |
E635 |
Disodium 5′-ribonucleotide |
както 626 |
E636 |
Maltol |
използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг |
E637 |
Ethyl maltol |
виж Е636 |
E640 |
Glycine & its sodium salt |
глицин и негова натриева сол |
РАЗНИ |
Номер |
Наименование |
Коментар |
E900 |
Dimethyl polysiloxane |
базирано на силикон |
E901 |
Beeswaxes |
пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции |
E903 |
Carnauba wax |
извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции |
E904 |
Shellac |
извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата |
E905 |
Paraffins, Microcrystalline wax |
парафини – може да инхибират абсорбцията на мазнини, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлват се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове |
E907 |
Refined microcrystalline wax |
забранен в някои страни |
E913 |
Lanolin |
добива се от овча вълна |
E920 |
L-Cystein |
за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера |
E921 |
L-Cystin |
вж E920 |
E924 |
Potassium bromate |
в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми |
E925 |
Chlorine |
в обработка на брашната |
E926 |
Chlorine dioxide |
виж 925 |
E927 |
Azodicarbonamide |
забранен в някои страни |
E928 |
Benzoyl peroxide |
при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви – виж 210 |
E931 |
Nitrogen |
азот, при пакетиране и замразяване |
E932 |
Nitrous oxide |
безвреден в малки количества |
E950 |
Acesulphane potassium |
|
E951 |
Aspartame |
изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. |
E952 |
Cyclamic acid |
изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака |
E954 |
Saccharines |
изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака |
E957 |
Thaumatin |
изкуствен подсладител, получен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове. |
E965 |
Maltitol, Hydrogenated glucose syrup |
овлажнител, лаксативен в големи концентрации |
E967 |
Xylitol |
овлажнител |
E999 |
Quillaia extract |
емулгатор, използва се в бирата и газираните напитки |
E1100 |
Amylase |
извлича се от гъби или панкреас на свиня |
E1200 |
Polydextrose |
безопасен в малки дози |
E1201 |
Polyvinylpyrrolidone |
диспергиращ агент; при изкуствените подсладители |
E1202 |
Polyvinylpolypyrrolidone |
колоиден стабилизатор, при избистряне на виното |
E1400-E1450 |
Starches |
Скорбяла – няма странични ефекти |
E1505 |
Triethyl acetate |
част от него се превръща в алкохол в тялото |
E1510 |
Ethanol |
алкохол |
E1517, E1518 |
Glycerol acetates |
разтворител, получен от глицерол |
E1520 |
Propylene glycol |
омокрящ и диспергиращ агент |
0 Коментара