Списък с Е-тата, масово използвани в хранително-вкусовата промишленост.

 

Оцветители (E100-E181)
НомерНаименованиеКоментар
E100Curcuminжълто-оранжев; извлича се от корена на растението куркума – curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използва се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101Riboflavin, Riboflavin-5′-phosphate‘Витамин B2’ и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E102TartrazineFD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по
US FDA** – не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine
чувствителност е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използва
се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни,
snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен
в Норвегия и Австрия
E104Quinoline YellowFD&C Жълто No.10; използва се в червилата и продукти за коса, одеколони;
може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107Yellow 7Gжълт оцветител; HACSG* препоръчва се да се избягва;
страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба – безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ
E110Sunset Yellow FCF, Orange Yellow SFD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите,
сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства
– Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти – ортикария, ринити,
коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E120Cochineal, Carminic acid, Carminesчервен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използван; HASCG* препоръчва
да се избягва
E122Azorubine, Carmoisineчервен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при
астматици и хора, алергични към аспирин; използва се в сладкарството, марципан,
желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123AmaranthFD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се
при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема
и хиперактивност; вреден при бременност; забранен
в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124Ponceau 4R, Cochineal Red AFD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и
алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E127ErythrosineFD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E128Red 2GЗабранен в Австралия и много други страни, освен
Великобритания
E129Allura red ACFD&C Червено No.40; оранжево-червен, използван в сладки, напитки
и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те
за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия и Норвегия.
E131Patent blue VСин. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132Indigotine, Indigo carmineFD&C Син No.2, основно се прибавя към таблетки и капсули; също в производството
на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може
да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането
или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133Brilliant blue FCFFD&C Blue Dye No.1; използва се в млечни продукти, сладки и напитки;
синтетичен – течен или амониева сол; забранен в
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140Chlorophylis, Chlorophyllinsзелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използва се за оцветяване
на восъци и масла, използва се в медицината и козметиката.
E141Copper complexes of chloropyll and chlorophyllinsмаслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142Green Sзелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при
консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a)Plain caramelтъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва.
използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b)Caustic sulphite caramelвиж E150(a)
E150(c)Ammonia caramelвиж E150(a)
E150(d)Sulphite ammonia caramelвиж E150(a)
E151Brilliant Black BN, Black PNчерно; дериват от въгления катран, използва се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153Vegetable carbonчерен цвят, въглищен пигмент; използва се конфитюри, желета, ликьори,
само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен
в САЩ
E154Brown FKкафяв, забранен в САЩ
E155Brown HT (Chocolate)кафяв, използва се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора, алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария,
Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)Carotene, alpha-, beta-, gamma-жълто-оранжев, човешкото тяло го превръща във ‘Vitamin A’ в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b)Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixinчервен; извлича се от дървото Bixa orellana;използва за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделия; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)
E160(c)Paprika extract, capsanthin, capsorubinчервен, не се знаят странични ефекти.
E160(d)Lycopeneчервен, не се знаят странични ефекти.
E160(e)Beta-apo-8′-carotenal (C 30)оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f)Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenic acid (C 30)оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b)Xanthophylls – Luteinжълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g)Xanthophylls – Canthaxanthinжълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162Beetroot Red, Betaninпурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163Anthocyaninsвиолетов, не се знаят странични ефекти.
E170Calcium carbonateминерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, както и в бели бои.
E171Titanium dioxideбяла минерална сол.
E172Iron oxides and hydroxidesчерен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173Aluminium
E174Silver
E175Gold
E180Latolrubine BKда се избягва.
E181Tannic acid, tanninsпречистващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
Консерванти (E200-E290)
НомерНаименованиеКоментар
E200Sorbic acidполучена от безкостилкови или синтезирана от кетен, възможно е
дразнене на кожата
E201Sodium sorbateне са известни вредни ефекти
E202Potassium sorbateне са известни вредни ефекти
E203Calcium sorbateне са известни вредни ефекти
E210Benzoic acidфенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211Sodium benzoateизползва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E212Potassium benzoateпри хора с алергични реакции. в.ж 210
E213Calcium benzoateвиж 212
E214Ethyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E215Sodium ethyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E216Propyl p-hydroxybenzoateвъзможен алерген
E217Sodium propyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E218Methyl p-hydroxybenzoateвъзможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219Sodium methyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E220Sulphur dioxideсерен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти.
E221Sodium sulphiteпочистващ агент при производството на сокове, възможни чревни разстройства; виж 220
E222Sodium hydrogen sulphiteвиж 220
E223Sodium metabisulphiteтретиращ агент, виж 220
E224Potassium metabisulphiteвиж 220
E225Potassium sulphiteвиж 220
E226Calcium sulphiteда се избягва, забранен в някои страни.
E227Calcium hydrogen sulphiteда се избягва, забранен в някои страни.
E228Potassium hydrogen sulphiteвиж 220
E230Biphenyl, Diphenylможе да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели – цитрусови плодове
E231Orthophenyl phenolможе да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели – pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232Sodium orthophenyl phenolвиж 231
E233Thiabendazoleвиж 231
E234Nisinантибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета.
E235Natamycinплесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение – месо, сирене
E236Formic acidда се избягва, забранен в някои страни.
E237Sodium formateда се избягва, забранен в някои страни.
E238Calcium formateда се избягва, забранен в някои страни.
E239Hexamethylene tetramineда се избягва, забранен в някои страни.
E249Potassium nitriteфиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250Sodium nitriteможе да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може да взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251Sodium nitrateвиж 250
E252Potassium nitrateвиж see 249 и 250
E260Acetic acidосновен компонент на оцета
E261Potassium acetateв сосове и маринати – да се избягва от хора с увредени бъбречни функции
E262Sodium acetate, Sodium diacetateвиж 260
E263Calcium acetateвиж 260
E264Ammonium acetateкато 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270Lactic acidмлечна киселина, киселинен регулатор;
E280Propionic acidизползва се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281Sodium propionateвиж 281
E282Calcium propionateвиж 281
E283Potassium propionateвиж 281
E290Carbon dioxideвъглероден двуокис
E296Malic acidябълчна киселина;
E297Fumaric acidфумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis
или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
НомерНаименованиеКоментар
E300Ascorbic acidаскорбинова к-на, ‘vitamin C’; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301Sodium ascorbateнатриева сол на Е300
E302Calcium ascorbateкалциева сол на Е300
E303Potassium ascorbateкалиева сон на vitamin C
E304Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearateестери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306,E307,E308,E309Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-‘vitamin E’; намира се в много масла, включително в соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310Propyl gallateизползва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311Octyl gallateвиж 310
E312Dodecyl gallateвиж 310
E315Erythorbic acidполучава се от sucrose
E316Sodium erythorbateполучава се от E317
E319Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320Butylated hydroxy-anisole (BHA)забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321Butylated hydroxy-toluene (BHT)виж E320
E322Lecithinsемулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не е токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325Sodium lactateполучава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост може да предизвика нежелана реакция
E326Potassium lactateвиж 325
E327Calcium lactateвиж 325
E328Ammonium lactateвиж 325
E329Magnesium lactateвиж 325
E330Citric acidлимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331Sodium citratesНатриева сол на Е300
E332Potassium citratesКалиева сол на Е300
E333Calcium citratesКалциева сол на Е300
E334Tartaric acidВинена киселина; без странични ефекти
E335Sodium tartratesвиж Е334
E336Potassium tartratesвиж Е334
E337Sodium potassium tartrateвиж Е334
E338Phosphoric acidфосфорна киселина; без странични ефекти
E339Sodium phosphatesминерална сол, използвана като лаксатив и фиксиращ агент в текстилното боядисване; високите дози могат да нарушат равновесието на калций/фосфор
E340Potassium phosphatesвиж 339
E341Calcium phosphatesминерална сол, използва се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343Magnesium phosphatesосновен минерал, антивтвърдяващ в заместителите на сол
E350Sodium malatesбез странични ефекти
E351Potassium malateбез странични ефекти
E352Calcium malatesбез странични ефекти
E353Metatartaric acidбез странични ефекти
E354Calcium tartrateбез странични ефекти
E355Adipic acidкиселина за хранителни цели, използва се при желатините, безалкохолни напитки, подправки и овкусители
E357Potassium adipateбез странични ефекти
E363Succinic acidзабранена в някои държави
E365Sodium fumarateсол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366Potassium fumarateбез странични ефекти
E367Calcium fumarateбез странични ефекти
E3701,4-Heptonolactoneзабранена в някои държави
E375Niacinvitamin B3;
E380Tri-ammonium citrateможе да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381Ammonium ferric citratesсол на лимонената киселина, използва се като добавка на желязо в диетични формули
E385Calcium disodium EDTAзабранен в някои страни
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
НомерНаименованиеКоментар
E400Alginic acidизвлича се от водорасли, използва се в яйчени кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове – предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401Sodium alginateвиж 400
E402Potassium alginateвиж 400
E403Ammonium alginateвиж 400
E404Calcium alginateвиж 400
E405Propylene glycol alginateняма данни за странични ефекти
E406Agarполучава се от червени водорасли, понякога се използва като лаксативно средство, използва се в месната преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407Carrageenanизвлича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистият карагенан се разгражда в червата
E410Locust bean gumизвлича се от Ceratonia siliqua – растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412Guar gumизвлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E413Tragacanthгума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
E414Acaciaизвлича се от Acacia Sengal;
E415Xanthan gumизползва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416Karaya gumизвлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител – има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417Tara gumизвлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420Sorbitolизкуствен подсладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421Mannitolизкуствен подсладител; използва се в нискокалоричните храни
E422Glycerolподсладител; използва се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
E431Polyoxyethylene stearateПолиоксиетилен(8)стеарат
E432Polysorbate 20Полиоксиетиленсорбитан монолаурат
E433Polysorbate 80Полиоксиетиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434Polysorbate 40Полиоксиетиленсорбитан монопалмитат
E435Polysorbate 60Полиоксиетиленсорбитан моностеарат
E436Polysorbate 65Полиоксиетиленсорбитан тристеарат
E440(a)PectinПектини: пектин  използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b)Amidated pectinамидопектин
E441Gelatineжелатин – възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442Ammonium phosphatidesбез странични ефекти
E450Diphosphatesдифосфати: натриеви, калиеви и калциеви
E451Triphosphatesтрифосфати : натриев и калиев
Е452Polyphosphatesполифосфати: натриев калиев и калциев
E460Celluloseцелулоза – без странични ефекти
E461Methyl celluloseметил целулоза; може да причини чревни проблеми
E463Hydroxypropyl celluloseходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E464Hydroxypropyl methyl celluloseхидрокси пропил метил целулоза
E465Ethyl methyl celluloseетил метил целулоза
E466Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl celluloseбез странични ефекти
E469Sodium caseinateбез странични ефекти
E470Fatty acids saltsсоли на мастни киселини; забранени в някои страни
E471Mono & di glycerides of fatty acidsбез странични ефекти
E472Fatty acid esters of glyceridesбез странични ефекти
E473Sucrose esters of fatty acidsестери на захароза и мастни киселини
E474Sucroglyceridesзахароглицериди
E475Polyglycerol esters of fatty acidsбез странични ефекти
E476Polyglycerol polyricinoleateбез странични ефекти
E477Propylene glycol esters of fatty acidsбез странични ефекти
E478Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycolняма данни
E479(b)Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides
of fatty acids
Термически окислени сосове и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
E480Dioctyl sodium sulphosuccinateнатриев диоктилсулфосукцинат
E481Sodium stearoyl-2-lactylateбез странични ефекти
E482Calcium stearoyl-2-lactylateбез странични ефекти
E483Stearyl tartrateзабранен в някои страни
E491Sorbitan monos tearateбез странични ефекти
E492Sorbitan tristearateможе да увеличи абсорбцията на някои мастноразтворими субстанции
E493Sorbitan monolaurateзабранен в някои страни
E494Sorbitan mono-oleateзабранен в някои страни
E495Sorbitan monopalmitateзабранен в някои страни
Минерални соли (Е500-Е585)
НомерНаименованиеКоментар
E500Sodium carbonatesНатриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501Potassium carbonatesбез странични ефекти
E503Ammonium carbonatesамониев карбонат – понякога дразни лигавицата
E504Magnesium carbonateизползва се като лаксатив и антиацид
E507Hydrochloric acidбезопасно в малки количества
E508Potassium chlorideпо-големи количества могат да причинят язва
E509Calcium chlorideкалциев хлорид
E510Ammonium chlorideда се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511Magnesium chlorideмагнезиев хлорид (основен минерал)
E513Sulphuric acidсярна киселина; забранена в някои държави
E514Sodium sulphatesнатриев сулфат – може да наруши водния баланс
E515Potassium sulphatesбез странични ефекти
E516Calcium sulphateкалциев сулфат, получава се от варовик
E518Magnesium sulphateима лаксативен ефект
E519Copper sulphateмеден сулфат – използва се рядко
E524Sodium hydroxideнатриева основа
E525Potassium hydroxideкалиева основа
E526Calcium hydroxideбез странични ефекти
E527Ammonium hydroxideамониев хидроксид
E528Magnesium hydroxideмагнезиев хидроксид
E529Calcium oxideкалциев оксид, безопасен в малки количества
E530Magnesium oxideмагнезиев оксид
E535Sodium ferrocyanideбез странични ефекти
E536Potassium ferrocyanideбез странични ефекти
E540Dicalcium diphosphateдикалциев дифосфат
E541Sodium aluminium phosphateнатриево-алуминиев фосфат
E542Bone phosphateкостен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544Calcium polyphosphatesзабранен в някои страни
E545Ammonium polyphosphatesзабранен в някои страни
E551Silicon dioxideсилициев двуокис – без странични ефекти
E552Calcium silicateполучава се от варовик и диатомит – антиацид
E553(a)Magnesium silicatesмагнезиев силикат
E553(b)Talcсвързва се с рак на стомаха; типичен в продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554Sodium aluminium silicateизползва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556Calcium aluminium silicateизползва се в млечни прахове; виж Е554
E558Bentoniteбез странични ефекти
E559Aluminium silicate (Kaolin)без странични ефекти
E570Stearic acidбез странични ефекти
E572Magnesium stearateбез странични ефекти
E575Glucono delta-lactoneбез странични ефекти
E576Sodium gluconateзабранен в някои страни
E577Potassium gluconateбез странични ефекти
E578Calcium gluconateбез странични ефекти
E579Ferrous gluconateцветозадържащ агент; използва се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количества е безвреден
E585Ferrous lactateняма данни
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
НомерНаименованиеКоментар
E620Glutamic acidаминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата; не подходяща за деца
E621Monosodium glutamate (MSG)мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622Monopotassium glutamateмонокалиев глутамат; използва се като заместител за сол с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623Calcium diglutamateв заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624Monoammonium glutamateв заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625Magnesium diglutamateв заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626Guanylic acidв подправки, заместители на сол, овкусители, гуанилова киселина; свързва се с подагра
E627Disodium guanylateнатриев гуанилат; виж 626
E629Calcium guanylateкалциев гуанилат; виж 626
E631Disodium inosinateвиж 626
E633Calcium inosinateвиж 631
E635Disodium 5′-ribonucleotideкакто 626
E636Maltolизползва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637Ethyl maltolвиж Е636
E640Glycine & its sodium saltглицин и негова натриева сол
РАЗНИ
НомерНаименованиеКоментар
E900Dimethyl polysiloxaneбазирано на силикон
E901Beeswaxesпчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903Carnauba waxизвлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904Shellacизвлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905Paraffins, Microcrystalline waxпарафини – може да инхибират абсорбцията на мазнини, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлват се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907Refined microcrystalline waxзабранен в някои страни
E913Lanolinдобива се от овча вълна
E920L-Cysteinза третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921L-Cystinвж E920
E924Potassium bromateв обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925Chlorineв обработка на брашната
E926Chlorine dioxideвиж 925
E927Azodicarbonamideзабранен в някои страни
E928Benzoyl peroxideпри избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви – виж 210
E931Nitrogenазот, при пакетиране и замразяване
E932Nitrous oxideбезвреден в малки количества
E950Acesulphane potassium
E951Aspartameизкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952Cyclamic acidизкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954Saccharinesизкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957Thaumatinизкуствен подсладител, получен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965Maltitol, Hydrogenated glucose syrupовлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967Xylitolовлажнител
E999Quillaia extractемулгатор, използва се в бирата и газираните напитки
E1100Amylaseизвлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200Polydextroseбезопасен в малки дози
E1201Polyvinylpyrrolidoneдиспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202Polyvinylpolypyrrolidoneколоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400-E1450StarchesСкорбяла – няма странични ефекти
E1505Triethyl acetateчаст от него се превръща в алкохол в тялото
E1510Ethanolалкохол
E1517, E1518Glycerol acetatesразтворител, получен от глицерол
E1520Propylene glycolомокрящ и диспергиращ агент

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder